Weer het werk van een kunstenaar, in dit geval Rob Scholte, ‘over de kling gejaagd’. Heel veel werken via een ‘monsterveiling’ verkocht en in grote getalen nu te vinden (en onder andere te koop) op Marktplaats, Kunstveiling.nl en Catawiki.

De totale collectie telt ongeveer 8.000 kunstwerken!

https://www.regionoordkop.nl/10/08/2022/ondanks-aanstaande-veiling-probeert-rob-scholte-zijn-collectie-zelf-te-verkopen

Probeerde dus

 

Den Helder – Rob Scholte en zijn vrouw Lijsje Snijder doen nog een laatste poging om hun kunstcollectie zelf te verkopen, ondanks dat de rechter heeft besloten dat de gemeente Den Helder het werk mag veilen. De familie Scholte vraagt nu drie miljoen euro voor de gehele collectie, terwijl de gemeente uitgaat van een veilingopbrengst van €350.000,-. Volgens Snijder heeft de gemeente er belang bij dat kunst van Scholte voor een laag bedrag de deur uit gaat.

Een bericht op de website van Scholte kondigt de verkoop aan: “Rob Scholte biedt zijn hele kunstcollectie te koop aan voor drie miljoen euro. Deze bijzonder unieke verzameling van veel meer dan 8.000 stuks bestaat uit vele kunstwerken van Rob Scholte zelf, maar ook van vele andere bekende en nu nog onbekende kunstenaars, die in het Rob Scholte Museum te zien zijn geweest.” Geen lullig bedrag dus, maar volgens Snijder is de waarde volledig onderbouwd en is de collectie zelfs meer waard: “Tien jaar geleden is de collectie voor de verzekering op drie miljoen getaxeerd. Inmiddels zijn er nog veel meer werken bijgekomen.” Volgens Snijder mogen zij en Scholte de collectie tot deze geveild is nog zelf proberen te verkopen.

Collectie bij elkaar houden
Wanneer de collectie geveild zal worden, wat moet gebeuren via het bedrijf BVA Auctions, weet de familie Scholte nog niet. Het koppel is in zijn geheel niet tevreden over de wijze waarop de gemeente van het werk af probeert te komen: “De taxateur van de gemeente taxeert een schilderij op €400,-, terwijl een soortgelijk schilderij van Rob aan het Rijksmuseum is verkocht voor €45.000,-.” Naast het feit dat de gemeente de waarde van de collectie volgens Snijder veel te laag inschat, wordt het werk van haar man door de veiling ook nog eens uit elkaar gehaald: “De gemeente doet niets om de veiling bekendheid te geven. Wij vinden dat de verkoop bij het publiek onder de aandacht moet worden gebracht en willen de collectie als één geheel verkopen. Als je dat niet doet vernietig je de marktwaarde, dat kun je nooit meer terugdraaien.”

Snijder denkt dat de gemeente er bewust voor kiest om de collectie voor weinig van de hand te doen: “Als het werk voor de geschatte €350.000,- wordt verkocht zijn wij failliet. Dat betekent ook dat wij de rechtszaken tegen de gemeente, die nog beslecht moeten worden, niet kunnen voeren.” Scholte en zijn vrouw claimen een bedrag van 1,7 miljoen euro van de gemeente Den Helder: “De verkoop van de kunstcollectie is ook voorbarig, omdat nog helemaal niet duidelijk hoe die zaak zal lopen.” Verantwoordelijk wethouder Michiel Wouters was niet bereikbaar voor commentaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *