Vincent van Gogh De aardappeleters: misser of meesterwerk?

Tip van Museumtijdschrift:

Zou Vincent van Gogh trots kunnen zijn op zijn werk ‘De aardappeleters’? Voor de schilder was dit werk, met daarop een boerengezin aan een maaltijd van dampende aardappelen, in ieder geval erg belangrijk, want hij wilde ermee laten zien dat hij een vakkundig kunstenaar was. Deze bewijsdrang wordt zichtbaar duidelijk wanneer u als bezoeker wordt geleid langs het vele voorbereidende werk dat Van Gogh verrichte, voordat hij aan zijn allereerste meesterwerk begon.
Zo verdiepte Van Gogh zich in het afbeelden van het harde boerenleven en het portretteren van karakteristieke boerenkoppen, maar ook in kleurentheorieën en het creëren van licht-donkereffecten. In brieven aan zijn broer Theo schreef Vincent over deze voorstudies, die uiteindelijk niet het resultaat opleverden dat hij had gewenst: op de Parijse kunstmarkt viel het kunstwerk totaal niet in de smaak. Of de kritiek terecht is mag u zelf beoordelen, wanneer u als bezoeker oog in oog staat met het inmiddels wereldberoemde eindresultaat.

Binnen in de reconstructie van de hut in de tentoonstelling, foto: Luuk Kramer

In de tentoonstelling ontdek je dat Van Gogh niet alleen een worstelende kunstenaar was, maar ook een ambitieuze man die zijn werk zorgvuldig voorbereidde. Hij maakte De aardappeleters in het Brabantse dorp Nuenen en hoopte hiermee zijn entree te kunnen maken op de Parijse kunstmarkt.

Van Gogh zag De aardappeleters als zijn eerste echte meesterwerk, maar zo werd het destijds niet ontvangen. In de tentoonstelling kom je meer te weten over Van Goghs doorzettingsvermogen, hoe hij omging met kritiek en wat het schilderij voor hem betekende.

Om nog dichter bij de kunstenaar en het schilderij te kunnen komen zal een deel van de tentoonstelling worden ingericht als Aardappeleters-atelier. Bezoekers kunnen als het ware in het schilderij stappen door plaats te nemen aan de eettafel van de op het schilderij afgebeelde familie De Groot-van Rooij, de plek waar Van Gogh uren doorbracht om De aardappeleters voor te bereiden. In het atelier is er aandacht voor het boerenleven op het Brabantse platteland in de 19de eeuw, kunnen bezoekers zelf creatief aan de slag en er zullen tekenworkshops worden gegeven.

Beeld: Vincent van Gogh, ‘De aardappeleters’, april 1885, lithografie op papier, Van Gogh Museum, Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *