Stedelijk schenkt ruim 700 schilderijen aan Jeroen Bosch Ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de patiënten van het JBZ  kunst ervaart als afleiding en troost.

DEN BOSCH – Het stedelijk museum in Den Bosch (SM’s) heeft zijn uitleencollectie geschonken aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De ruim zevenhonderd schilderijen zijn gisteren symbolisch overgedragen door SM’s directeur Timo de Rijk aan Piet-Hein Buiting, voorzitter Raad van Bestuur JBZ.

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de patiënten van het JBZ  kunst ervaart als afleiding en troost.

Op dit moment wordt geïnventariseerd hoe de werken het beste in het ziekenhuis gepresenteerd kunnen worden. De collectie omvat voornamelijk schilderijen, maar ook beeldhouwwerken van ruim driehonderd kunstenaars, waaronder Arjan van Arendonk, Jan Cremer, Marlene Dumas, Marjan Teeuwen en Andy Warhol (reprints). Het is de bedoeling dat ze de komende weken allemaal een plekje krijgen in het ziekenhuis.

Kunst is onderdeel van de ‘healing environment’ van het JBZ. Regelmatig zijn daarom concerten te horen en exposities te zien, waarbij samengewerkt wordt met lokale culturele instellingen. Het ziekenhuis wil een platform zijn om (nieuw) talent aan het aan het Bossche publiek te tonen.

De Kunstuitleen SM’s werd in 2014 opgeheven door een gebrek aan belangstelling en verslechterd economisch tij .

https://www.bd.nl/s-hertogenbosch/stedelijk-schenkt-ruim-700-schilderijen-aan-jeroen-bosch-ziekenhuis~aa53d89d

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *