Privécollectie Paul Allen kan een miljard dollar opleveren Kunstmarkt Veilinghuis Christie’s gaat de kunstcollectie van Paul Allen veilen, de oprichter van Microsoft. De 150 kunstwerken moeten een miljard dollar opleveren.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/08/26/privecollectie-paul-allen-kan-een-miljard-dollar-opleveren-a4139941

De eerste particuliere kunstcollectie die een miljard dollar oplevert. Die verwachting heeft veilinghuis Christie’s van de opbrengst van de 150 kunstwerken tellende verzameling van Paul Allen, de mede-oprichter van Microsoft. Het veilinghuis maakte donderdag bekend de zowel oude meesters als moderne meesterwerken tellende collectie in november in New York te verkopen.

Allen, die Microsoft samen met Bill Gates oprichtte, overleed in 2018 op 64-jarige leeftijd. Met een geschat vermogen van zo’n 20 miljard dollar gold hij als van de rijkste mensen ter wereld. Hij is nooit getrouwd en had geen kinderen. De opbrengst van de veiling gaat naar goede doelen, maakte het veilinghuis bekend.

Van Botticelli tot Hockney

De verzameling van Allen bestrijkt een periode van 500 jaar, van de Italiaanse renaissancekunstenaar Sandro Botticelli tot David Hockney. Hoewel Allen regelmatig kunst uitleende aan musea is niet precies bekend wat hij bezat. Christie’s maakte donderdag slechts twee schilderijen bekend die het in november aanbiedt. Het doek Small False Start (1960) van Jasper Johns met een richtprijs van 50 miljoen dollar, en een landschap van Paul Cézanne, La montagne Sainte-Victoire (1888-1890), met een geschatte opbrengst van boven de 100 miljoen dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *