Kunstenaar Jan Sierhuis op 94-jarige leeftijd overleden. R.I.P.

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/06/kunstenaar-jan-sierhuis-op-94-jarige-leeftijd-overleden-a4169058?t=1688629355

1928-2023 Sierhuis was goed bevriend met leden van de Cobra-beweging. Hij overleed dinsdag op 94-jarige leeftijd.
Jan Sierhuis in 1990. Hij toont een van zijn veertig werken die te zien zijn in Gallery Delaive in Amsterdam.
Jan Sierhuis in 1990. Hij toont een van zijn veertig werken die te zien zijn in Gallery Delaive in Amsterdam.Foto Paul Vreeker/ANP 

Kunstenaar en schilder Jan Sierhuis is dinsdagavond op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft fotograaf Nico Koster, een vriend van Sierhuis, in de nacht van woensdag op donderdag bevestigd aan ANP na eerdere berichtgeving van Het Parool over de dood van de kunstenaar.

Sierhuis was goed bevriend met leden van de Cobra-beweging, onder wie Karel Appel en Corneille. De laatste verzamelde volgens Koster zelfs werk van Sierhuis. „Appel waardeerde hem heel erg”, aldus Koster, al vond de groep hem te jong om zich officieel aan te sluiten bij de kunstbeweging.

Sierhuis was niet een van de bekendste schilders die de Cobra-beweging heeft voortgebracht, maar volgens hemzelf lag dat niet aan de kwaliteit van zijn werk. In een interview met NH Nieuws in 2018 zei hij dat in zijn atelier nog vier- tot vijfhonderd schilderijen stonden. „Die zijn allemaal top”, aldus de kunstenaar.

Invloeden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde Sierhuis voornamelijk stadsgezichten, die hij zelf in de stijl van George Hendrik Breitner vond passen. Na de oorlog ontwikkelde hij zich tot een expressionistische schilder, beïnvloed door onder meer Van Gogh, Matisse en Picasso. In 1998 stelde het Stedelijk Museum in Amsterdam een grote tentoonstelling samen ter ere van de Sierhuis’ zeventigste verjaardag.

Sierhuis schilderde vanuit de binnenstad van Amsterdam en verkocht zijn werk ter plekke. „Het was altijd raak als ik daar stond. Mensen vroegen: ‘Is dat te koop, kunstenaar?’ En dan vroeg ik daar vijftig piek voor”, zei Sierhuis in een interview met NH Iconen. „Ik verkocht het ene schilderijtje na het andere.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *