Klaas Gubbels 85 jaar

Picture

Klaas Gubbels

Een kunstenaar die al sinds de jaren vijftig dezelfde thema’s behandelt en met zijn indrukwekkende oeuvre steeds grotere nationale en internationale waardering oogst – dat is Klaas Gubbels. Dit jaar wordt hij 85 jaar en dat wordt gevierd met verschillende tentoonstellingen en een boek.

Galerie de Vis in Harlingen heeft al decennialang werk van Gubbels in stock. Dat is noodgedwongen een keuze, want met het veelvoud aan technieken en materialen waar de kunstenaar mee werkt, zoals fotografie, litho, houtsnede, wandschildering, collage, objet trouvé, glas en metaal móet je je wel beperken. De komende tentoonstelling biedt echter een breder beeld van het uitbundige werk van Gubbels, waarin poëzie, humor, agressie en saaiheid verbeeld worden. ​

Picture

Klaas Gubbels staat tegenwoordig bijna synoniem aan de koffiepot, maar vóór 1990 was dit de tafel. In 2019 kijkt een reeks prominenten uit de Nederlandse kunstgeschiedenis zoals Kho Liang Ie, Pierre Janssen en Cherry Duyns in een nieuwe publicatie terug op de rol van de tafel in zijn oeuvre. Deze uitgave zal ook bij Galerie de Vis verkrijgbaar zijn.

Galeriehoudster Geke Westenberg vindt Gubbels’ verjaardag zeker aanleiding om zijn werk weer een galeriebreed podium te geven. “Hij is een kunstenaar die enerzijds decennialang trouw is gebleven aan een beperkt aantal beeldelementen zoals koffiekannen, flessen, schaakborden en een enkele maal een vrouwenfiguur of stoel. Tegelijk heeft hij zich al die jaren toch weten te ontwikkelen. In zijn schilderijen, beelden, grafiek en objecten streeft hij naar de essentie, naar de ‘waarheid’ van het kunstwerk. Dat heeft hem tot een van de toonaangevende kunstenaars van ons land gemaakt.”

De expositie bij Galerie de Vis is tot en met 27 april te zien op donderdag en vrijdag van 12.30-17.00 uur en zaterdags van 11-17 uur en op afspraak. Overigens verzorgt de galerie parallel aan de expositie in Harlingen ook een kleine prestatie  in Museum Belvedère in Heerenveen.

Tentoonstelling:  2 februari t/m 27 april 2019
Open:  donderdag en vrijdag  12.30-17.00 uur zaterdag  11.00-17.00 uur  en op afspraak
feestdagen gesloten

Address: Noorderhaven 40, 8861 AN Harlingen
https://www.galeriedevis.nl

http://www.kunstkrant.nl/nieuws/klaas-gubbels-85-jaar?fbclid=IwAR31XNBSi0PgVhpXlgRp5o1e4ciK9eWHZ4xoG9ZtIgGXkX5bxpa8fX1Rib0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *