Advies aan kunstenaars: hoe kies je de juiste inlijsting voor jouw werk?
Ik hoor veel (jonge) kunstenaars zich vragen stellen over de kaders rond hun werk wanneer ze tentoonstellen. Moet het wel worden ingekaderd en, indien wel, kiezen ze voor een zo goedkoop mogelijke oplossing, in de veronderstelling dat de mogelijke eigenaar het toch naar eigen smaak zal aanpassen, of moet het werk juist zo goed mogelijk worden gepresenteerd?
Op zoek naar advies hierover had ik een gesprek met Robrecht Delbaere van Art & Frame Center in Brugge, een grote speler op deze markt:
(FDM) wat is precies de meerwaarde van een inlijsting?
(RD) Er zijn verschillende aspecten vind ik. Uiteraard zorgt een kader ervoor om een werk zo goed en mooi te presenteren aan het publiek.
Maar er zijn andere aspecten. We krijgen regelmatig mensen over de vloer met een werk dat reeds jarenlang ergens opgerold ligt op de zolder of in een kast. Dat is in vele gevallen niet zo goed voor het kunstwerk zelf. Een kunstwerk zal beter bewaren wanneer het bijvoorbeeld zuurvrij is ingelijst achter ontspiegeld glas… Daarbij komt dat je er meer genot van hebt wanneer het aan de muur hangt, dan wanneer het opgerold in de lade ligt.
(FDM) Wat is jouw advies aan kunstenaars die hun werk tentoonstellen?
(RD) Je moet verschillende keuzes maken. Zo kan Je bijvoorbeeld opteren om goedkoper in te lijsten voor een expo, met wissellijsten die je meermaals kan gebruiken, of inlijsten met gewoon glas en de klant de optie geven om dan ontspiegeld- of museumglas te kiezen.
Persoonlijk vind ik het goed idee om de (potentiële) koper het kader te laten kiezen. De kunstenaar kan beter zelf beslissen hoe zijn werk gepresenteerd wordt. Kopers zullen weliswaar steeds meer aandacht besteden aan het werk zelf, maar hoe je als kunstenaar je werk presenteert is zeker ook een belangrijke factor in de beslissing.
(FDM) Zijn er bepaalde kaders beter afhankelijk van het type werken, zoals tekeningen, collages, schilderijen?
(RD) Fragiele werken, zoals collages en werken met veel kleuren zijn toch wel gebaat met een goeie glaskeuze, om het beter te beschermen en verkleuringen te voorkomen. Het is bijvoorbeeld helemaal not done om glas rechtstreeks op een werk te leggen, zeker bij pastelkrijt of houtskool bijvoorbeeld…
Te zware lijsten kiezen, tenzij dat juist past met het werk, lijsten die de aandacht van het werk wegnemen, onthou “Het kunstwerk verdient de hoofdrol, niet de lijst.”