EINDHOVEN – Het ziet er zeer smakelijk uit; de garnalen, makrelen en de harinkjes, keurig op ijsbedjes in de viskraam; je zou er zo je tanden in zetten. Maar beter van niet: de vissen en schaaldieren zijn gemaakt van plastic. Twee studenten van Design Academy Eindhoven (DAE) maakten de objecten in opdracht van Sea Shepherd, die hiermee aandacht vraagt voor overbevissing.
Kort en goed: als de overbevissing aanhoudt, zal er in 2050 in onze oceanen meer zeeafval ronddrijven dan dat er vis rondzwemt. Zegt Sea Shepherd, die daarom deze week de actie ‘Catch of the Day 2050’ is begonnen.
Deze week werd in Amsterdam een viskraam gepresenteerd met daarin allerhande vissen en schaaldieren, stuk voor stuk gemaakt van oude visnetten en lijnen die de organisatie heeft opgehaald uit de Noordzee.
Vissen van afvalmateriaal
Vierdejaars DAE-studenten Evy Cornelissen en Elian Beeker kregen van de organisatie de opdracht een aantal vissen en schaaldieren te maken, gebruikmakend van het in de zee gedumpte afval: ,,Het idee voor de actie stond al vast toen wij werden benaderd: het moest gaan over de visserij van de toekomst en de vraag was vissen en schaaldieren te maken, maar die eruit moesten gaan zien, dat was helemaal aan ons. De organisatie vroeg ons wel of we in ieder geval een makreel, garnaal en een kreeft wilden maken.”
De twee afstudeerders hebben vervolgens studie gemaakt van de structuur en textuur van de vissen en schaaldieren. ,,En daarna hebben we gekeken hoe we dat het beste weergeven, gebruikmakend van die visnetten en vislijnen.” Ze vinden de kreeft en de garnaal het best geslaagd.
Wat Sea Shepherd doet, daar staan wij helemaal achter
De twee designers-in-spé waren op voorhand niet exact op de hoogte wat Sea Shepherd precies doet, maar beiden hebben zich snel ingelezen in het hoe en waarom van de stichting: ,,Wat zij doen, daar staan we helemaal achter, daarom ook dat we graag wilden meewerken aan het project. Of we nu gelijk lid zijn geworden van Sea Shepherd? Haha, nee, dat nog niet, te druk geweest met het project, Maar dat is wel een goeie!”
Raakvlakken met organisatoe
De twee studeren dit jaar af met projecten die raakvlakken hebben met de uitgangspunten van de organisatie. Zo werkt Beeker aan een project waarin steden aantrekkelijker worden gemaakt voor insecten en collega Cornelissen legt de laatste hand aan een weef-laboratorium waar restafval kan worden hergebruikt.
Een zo breed mogelijk publiek duidelijk maken wat de problemen in de zee zijn
Het project ‘Catch of the Day 2050’ is opgezet omdat een zo’n breed mogelijk publiek duidelijk moet worden gemaakt van de problemen in de zee: ,,Er moet meer bewustzijn worden gecreëerd voor de campagnes van Sea Shepherd. En daar zetten we steeds vaker creatieve beroepen voor in. De ene keer zijn dat muzikanten, tattoo-artiesten, de andere keer beeldende kunstenaars of – zoals nu – designers”, zegt Geert Vons, directeur van Sea Shepherd Nederland.
Gewoon helemaal leeggevist
Het probleem van het afval in de zee is gigantisch, aldus Vons. Het grootste deel van de plastic vervuiling is industrieel visserstuig, zo geeft hij aan. ,,En natuurlijk de overbevissing want in het tempo waarin we nu bezig zijn, zijn over een aantal decennia de oceanen gewoon helemaal leeggevist. En dat willen we op een heel directe – in your face-manier – duidelijk maken. Daarin zijn Evy en Elian meer dan voortreffelijk geslaagd. Dat ene garnaaltje en die kreeft; supergaaf!”