Geld en kunst zijn onlosmakelijk met elkaar
verbonden en dat is spijtig
829.000.000 euro. Da’s bijna een miljard! 829 miljoen euro, dat enorme bedrag is uiteindelijk betaald voor de kunstcollectie van het voormalige echtpaar Linda en Harry Macklowe.
Dat ‘voormalige’, daar zit ‘m de kneep, want dat was precies de reden waarom de 65 kunstwerken van onder anderen Picasso, Rothko, Giacometti en Warhol afgelopen maandag in New York werden geveild.
Geld eerlijk verdelen
De 85-jarige vastgoedondernemer Harry had het na 46 jaar huwelijk wel gezien bij Linda en is nu zielsgelukkig met de 68-jarige Patricia Landeau. Een rechter bepaalde dat de gigantische kunstcollectie van het voormalige echtpaar moest worden geveild en dat de twee het geld eerlijk moeten verdelen. Waarvan akte.
Ik geloof even oprecht dat de collectie puur en alleen een belegging was
Met die 829.000.000 euro (ik heb geprobeerd dat te visualiseren, maar mijn fantasie schoot tekort) is het de duurste privécollectie ooit. Ik geloof oprecht dat Linda en Harry hebben genoten van de kunstwerken die de muren sierden van hun New Yorkse appartement. Maar even oprecht geloof ik dat helemaal niet en was deze collectie puur en alleen een belegging en een belangrijk onderdeel van hun imagebuilding.
Investeerders
Kunst en geld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar zouden dat eigenlijk niet moeten zijn. Het bedrijf Rubey Platform denkt daar heel anders over. Het heeft met behulp van een groep investeerders het schilderij Carnaval de Binche uit 1924 van de Belgische kunstenaar James Ensor gekocht, voor 1,2 miljoen euro.
En nu kan iedereen mede-eigenaar worden van het doek. Voor 150 euro koop je daartoe een zogeheten digitale Art Security Token en daarmee bezit je dus – pakweg – een halve vierkante centimeter van dat fleurige schilderij. Groter kan de afstand tot een kunstwerk niet worden.
Zeggen ze
Het is de bedenkers niet om winst te doen. Zeggen ze. Ze hopen dat iedereen hiermee in de wereld van de kunst kan stappen. Daar moet ik om lachen, want voor de goede orde, de bedenkers zijn eigenaars van marketing- en consultancybureaus en hebben waarschijnlijk nog nooit een kunstwerk van dichtbij gezien.