Een invasie van grote namen in Het Noordbrabants Museum, daar word je vanzelf nieuwsgierig naar
Met de tijd mee
,,Bij deze expositie ga je met de tijd mee, met per ruimte de focus op een bepaalde stijl en stroming. Van het eerste impressionistische en niet per se realistische werk van Renoir uit 1866 naar heel abstracte schilderijen en hedendaagse kunst hier in Expo 5’’, vertelt conservator Charlotte Hoitsma, dezer dagen nog volop bezig met het inrichten van de precies honderd werken tellende tentoonstelling.
,,De collectie van de JK Art Foundation biedt een mooi overzicht in de tijd, vandaar ook de titel De ontdekking van het heden. Het laat bijvoorbeeld zien hoe snel de overgang naar abstracte vormen is gemaakt, binnen een tijdsbestek van twintig jaar.’’
De expo is opgesteld in samenwerking met museum Singer Laren, waar de werken de afgelopen maanden te zien waren. Hoitsma: ,,In Laren hebben ze de werken een beetje geclusterd per thema, dus a-chronologisch. Wij hebben er een eigen draai aan gegeven en tonen alles wat zij heeft getoond plus nog wat extra.’’
Een van de items waar zij heel blij van wordt is Memoires van een vergeetal van René Daniels. De andere helft van een tweeluik – met blauw, wit, grijs en turquoise tinten – dat nu weer herenigd wordt met de rood, geel en donkerblauwe variant die Het Noordbrabants Museum al in bezit had. ,,Die twee hebben we nu bij elkaar gehangen, wat supermooi is om te zien.’’
Het tweeluik van René Daniëls is weer herenigd. Supermooi om te zien.
Behalve een spoedcursus westerse kunstgeschiedenis laat De ontdekking van het heden volgens het museum ook de kunst van het verzamelen zien. Geen ratjetoe, maar een samenhangend geheel waaruit een ‘grote kunstkennis’ blijkt en ‘een feilloos gevoel voor verfijning en kwaliteit’.
Werken uit de collectie van de JK Art Foundation zijn eerder in bruikleen gegeven aan musea in onder meer New York (MoMa, Jewish Museum), Osaka (The National Museum of Art), Parijs (Musée National Picasso), Tallinn (KUMU Art Museum) en Milaan (Fondazione Prada).
Topje van de ijsberg
Die honderd werken van onder anderen Brancusi, Picasso, Dalí, Miró, Kapoor, Eliasson en Dumas vormen slechts het topje van de ijsberg. Het Noordbrabants Museum krijgt er gefaseerd in totaal 550 werken bij uit de periode van 1500 tot nu. Boven op een bestaand bestand van zo’n 2000 schilderijen. Hoe dat in te passen, daarover wordt naar verwachting rond de jaarwisseling meer duidelijk, maar het ligt voor de hand dat buurman Design Museum Den Bosch verhuist.
Hoe dan ook, behalve een publiekstrekker van jewelste zorgt de collectie ook voor een aanzienlijke verbetering van de internationale bruikleenpositie van het museum. Voor het geval zij bijvoorbeeld weer eens een Jeroen Bosch in huis wil halen.
Snoepwinkel? Zeg maar gerust een snoepfabriek!
,,Deze collectie een snoepwinkel noemen, is nog zacht uitgedrukt’’, probeert Hans November, hoofd Collectie, Tentoonstellingen en Educatie, de euforie te duiden. ,,Ik zou eerder zeggen een snoepfabriek.’’ Een van de werken waar zowel hij als Hoitsma enorm naar uitkijken, is La grande buste rouge van de Italiaanse kunstschilder Amedeo Modigliani. ,,Dat is nu nog in bruikleen gegeven aan een museum in Wenen en komt later naar Den Bosch. Heel bijzonder.’’
Achtergronden over tentoonstelling
De ontdekking van het heden is te zien van 19 december 2021 tot en met 26 februari 2022 in Het Noordbrabants Musuem. Van de expositie is een catalogus beschikbaar. Iedere zondag geeft een museumdocent in een korte lezing meer achtergrondinformatie over de tentoonstelling. Wie liever nog even niet naar het museum gaat, kan gratis een online lezing volgen op 6 januari.