Een overzicht van de ‘supersaaie’ stillevens van Klaas Gubbels

https://www.trouw.nl/cultuur-media/een-overzicht-van-de-supersaaie-stillevens-van-klaas-gubbels~b4fa7e0b/

Klaas Gubbels  Beeld

Een overzicht van de ‘supersaaie’ stillevens van Klaas Gubbels

Wekenlang kan kunstenaar Klaas Gubbels aan de lijnen van een koffiekan schaven. Nu is er van zijn werk een overzichtsboek.

Wybo Algra

Klaas Gubbels, die kennen we van de ‘supersaaie stillevens’ – zijn eigen woorden – en dan vooral van de koffiekannen. De ­linker is uit 1961, de rechter uit 1995, en de inmiddels 89-jarige kunstenaar is er nog ­altijd niet op uitgekeken, getuige een zeefdruk uit 2022: Het ongelijke van hetzelfde. Die siert de omslag van een recent verschenen overzichtsboek met het oeuvre van Gubbels sinds het begin van de jaren vijftig.

Almaar meer van hetzelfde? Niet voor Gubbels, die de kannen in een interview in deze krant in 2019 omschreef als levende wezens met allerlei verschillende karakters: agressief en humeurig, opgewekt en aanstellerig. Hij kan wekenlang aan zo’n schilderij werken, vertelde hij; eindeloos ‘zeiken’ over een enkele lijn.

null Beeld

Voor de kunstkijkers die toch wat meer variatie ­willen, heeft het boek dat te bieden: tafels en stoelen, schaakborden, menselijke gestaltes. Ook stilistisch heeft Gubbels niet stilgezeten. Zie alleen al de reeks portretten die hij in de jaren vijftig maakte. En dan is er in dit boek ook nog veel te lezen, met tekstbijdragen van onder meer Adriaan van Dis, Cherry Duyns en Niña Weijers.

null Beeld

Klaas Gubbels.
Het ongelijke van hetzelfde
nai010 uitgevers en Christian Ouwens Galerie;
312 blz. € 49,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *