‘Dogs are better than human beings because they know but do not tell’ Emily Dickinson (1830-1886), dichter

Begin 2015 waarschuwde paus Franciscus dat degenen die al hun liefde gaven aan ‘een hond of twee katten’ in plaats van aan kinderen, voorbestemd waren om de winter van hun leven door te brengen in bittere eenzaamheid. Waarschijnlijk zijn eenzaam en bitter echter niet de woorden die in je opkomen als je denkt aan de slapende kat of hond aan je zijde; viervoeters die met hun snurken en zuchten leven en warmte in de meest ijzige kamers kunnen verspreiden.
De paus lijkt te refereren aan de moderne golf van het toegenomen aantal huisdieren die samenviel met een neerwaartse trend in geboortecijfers. Met de stijgende inflatie, de dreiging van de klimaatcrisis en de realiteit dat een groot deel van de 18- tot 35-jarigen momenteel niet de vastgoedladder op kan klimmen, lijken huisdieren een goedkoper, flexibeler en gezond alternatief te zijn voor het krijgen van kinderen.
Onze voorliefde voor gedomesticeerde dieren is niet nieuw. We hebben ze getraind om ons op de rug te kunnen dragen, met ons te jagen en ons land te bewerken. En ook in de kunst gaat het bewijs voor een gelukkig leven met dieren tot duizenden jaren terug: van prehistorische grotschilderingen tot middeleeuwse jachttaferelen.
In de portretkunst werden verschillende dieren samen met hun baasjes afgebeeld om bepaalde eigenschappen en kwaliteiten over te brengen. Honden waren bijvoorbeeld favoriet bij huwelijksportretten in de renaissance omdat ze wezen op vertrouwen en loyaliteit, terwijl de kat in een portret van een vrouw symbool kon staan voor verleiding en seksualiteit. De witte vacht van een hermelijn duidde op een nobele geest, terwijl een konijn vruchtbaarheid vertegenwoordigde.
Huisdieren lijken vooral populair bij kunstenaars en anderen die zich graag in hun hoofd terugtrokken voor hun beroep. Schilder Georgia ­O’Keeffe trok naar de woestijn van New Mexico met haar zes chow-chows. En Pablo Picasso, Andy Warhol en David Hockney hadden allemaal ‘Sausage Dogs’ – Warhols teckel Archie ging zelfs mee naar de beruchte Studio 54-feesten van de popartkunstenaar.
opzienbarende cijfers over huisdieren: wist je bijvoorbeeld dat ongeveer 44% van de mensen liever met hun huisdier knuffelt dan met hun partner?!
BRON: https://newsletter.seeallthis.com/kunstbrief-490/?mc_cid=75ab2f208b&mc_eid=5f1b472042

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *