De muur als canvas: artiesten bekritiseren overal de oorlog

Teneinde kritiek te uiten op de Russische invasie van Oekraïne of om op te roepen tot het beëindigen van de oorlog of om Oekraïense burgers een hart onder de riem te steken: muurschilderingen binnen en buiten Oekraïne worden voor allerlei boodschappen gebruikt. Ook de geheimzinnige Britse graffitiartiest Banksy maakte zeven muurschilderingen in diverse Oekraïense steden.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/12/06/de-muur-als-canvas-artiesten-bekritiseren-overal-de-oorlog-a4150552?t=1670402739

De Britse graffitiartiest Banksy bevestigde half november dat hij in verschillende Oekraïense steden muurschilderingen heeft gemaakt. Het gaat om zeven schilderingen in onder andere Kiev, Irpin en Borodjanka. Acht mensen probeerden deze tekening van een vrouw met een gasmasker, in een voorstad van Kiev, uit de muur te hakken. Ze werden op heterdaad betrapt en opgepakt. Het werk is in goede staat veiliggesteld.

 Foto’s Genya Savilov and Dimitar Dilkoff / AFP
Sinds Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel, verschijnen op muren in Oekraïne en daarbuiten schilderingen met kritiek op de invasie of steunbetuigingen. Enkele werden gemaakt door Banksy, wiens identiteit nog altijd niet bekend is. Veel anderen werden gemaakt in de stijl van de graffitiartiest. Dat geldt ook voor deze schildering van een Russisch voertuig met de letter Z in het centrum van Kiev.

 Foto Roman Pilipey / EPA
Een kat zit voor een werk van Banksy, in het Oekraïense Borodjanka. De stad, een uur ten westen van Kiev, is tot april bezet geweest door Rusland en raakte zwaar beschadigd tijdens de eerste weken van de invasie. Dat geldt ook voor dit gebouw, waarop een turnster is geschilderd die op haar handen balanceert.

 Foto Gleb Garanich / Reuters
Een kind staat voor een andere muurschildering in Borodjanka, ook op een gebouw dat is beschadigd door Russische beschietingen. Afgebeeld is een kind dat een man in judokleding omverwerpt, geschilderd in de stijl van Banksy – maar de artiest heeft geen foto van het werk op zijn eigen socialemediakanalen geplaatst. Dat deed hij wel bij andere schilderingen die hij op verschillende plaatsen in Oekraïne maakte.

 Foto Sergey Dolzhenko / EPA
Oekraïense soldaten poseren voor een muurschildering in Kiev met de naam ‘Saint Javelin’, ter ere van de grond-luchtraket die Engeland doneerde aan het Oekraïense leger. De schildering is gemaakt door Chris Shaw.

 Foto Christopher Furlong / Getty Images
Mensen lopen langs een muurschildering die ageert tegen de oorlog in Oekraïne. Op de muur in Rome is een omhelzing van twee vrouwen te zien, de ene in Russische kleding, de andere in de kleuren van Oekraïne. De schildering is gemaakt door een Italiaanse artiest die werkt onder de naam ‘Laika’.

 Foto Riccardo Antimiani / EPA
Een voetganger passeert een muurschildering in Los Angeles waarop ‘To Ukraine with Love’ staat. Op de muur is het hoofd van de Russische president Vladimir Poetin getekend, dat wordt gedragen door witte duiven. De schildering is gemaakt door Corie Mattie en Juliano Trindade.

 Foto Etienne Laurent / EPA
De Syrische artiest Aziz al-Asmar werkt in de Syrische stad Idlib aan een muurschildering van een beer achter een filmcamera. Op de afbeelding prijkt de Arabische tekst ‘Russische misdaad, Oekraïens toneel’. Al-Asmar heeft vijf schilderingen gemaakt op de ruïnes van gebouwen in Syrië die werden gebombardeerd door het Russische leger.

 Foto Yahya Nemah / EPA
Twee vrouwen staan voor een muurschildering genaamd ‘Geest van Kiev’, waarop een gevechtspiloot staat afgebeeld.

 Foto Oleg Petyrasyuk
Straatartiesten werken aan een grote muurschildering op een muur in een woonwijk in Kiev. De Oekraïense Julia Abramova maakt samen met haar collega’s een rode ‘tree of life’ met witte ooievaars, die symbool staan voor bescherming en Oekraïne door de Russische invasie heen moeten leiden.

 Foto Sergey Dolzhenko / EPA
De verkoopwaar van een kioskhouder in Barcelona hangt een beetje voor een muurschildering in de Oekraïense kleuren genaamd ‘Hoop’, waarop een meisje is te zien dat het woord HOOP schrijft. De muurschildering is gemaakt door de Italiaanse artiest Salvatore Benintende.

 Foto Matthias Oesterle / Shutterstock
Deze muurschildering toont de Russische president Vladimir Poetin achter tralies. Hij is gehuld in een oranje gevangenispak, met geboeide handen. De schildering staat op een muur in Barcelona en is gemaakt door de Italiaanse artiest Salvatore Benintende.

 Foto Matthias Oesterle / Shutterstock
Twee mensen staan bij een muurschildering in Praag, waarop een kind zich verschuilt onder de Oekraïense vlag, omringd door knuffels. De schildering is gemaakt door straatartiest ‘Chemis’.

 Foto Martin Divisek / EPA
Links op deze muurschildering prijken Hitler, Poetin en Stalin, met de tekst ‘No more time’ in een balkje voor hun ogen. Rechts staan de broers en voormalig bokskampioenen Volodymyr en Vitali Klitschko. Die laatste is burgemeester van Kiev. Hun portretten werden voorzien van de tekst ‘Together we stand’. De schildering is gemaakt door graffitiartiest Tuse en staat op een muur in het Poolse Gdansk.

 Foto Adam Warzawa / EPA
Op deze muur in het Zuid-Poolse Kedzierzyn-Kozle is een Oekraïens meisje afgebeeld als ‘Super Girl’. Wie de schildering heeft gemaakt, is niet bekend.

 Foto Krzysztof Swiderski / EPA
Een groep Oekraïense artiesten werkt aan een graffititekening op een muur in Kupjansk, een stad in het noordoosten van Oekraïne die recent is heroverd op de Russen. Op de tekening staat de tekst ‘Kupiansk is Oekraïne’.

 Foto Sergey Kozlov / EPA
De passagierstrein van Kiev naar Cherson rijdt weer sinds de Russische troepen zich, na een bezetting van acht maanden, op 18 november uit Cherson teruggetrokken. Op de zijkant van de trein is een grote schildering van een vrouwelijke conducteur aangebracht.

 Foto ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *