Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen (84) overleden. Een geweldige kunstenaar. R.I.P.

Veldhoen maakte naam als etser, een techniek die hij zichzelf had aangeleerd. Bekendheid verwierf hij in de jaren zestig toen hij via rotaprenten, een gemechaniseerde vorm van grafiek, zijn kunst voor een groot publiek toegankelijk maakte.

Veldhoens werk is opgenomen in de collecties van diverse musea waaronder het Rembrandthuis, het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum. Zijn werk is op grond van de thematiek en het onverbloemde realisme nauw verbonden met de emancipatie en bevrijding van het individu uit het beklemmende keurslijf van kerk en staat.

Eind jaren zeventig leerde hij de creatieve mogelijkheden van de polaroidfotografie kennen. Hij zag hierin een snelle en doeltreffende manier om voorstudies voor zijn schilderijen te maken en ging aan de slag met gemanipuleerde polaroids, waarvan hij er zo’n 3500 maakte. Die zijn recent nog door het Rijksmuseum aangekocht. Ter gelegenheid van Veldhoens zeventigste verjaardag in 2004 exposeerde Museum het Rembrandthuis nog een verzameling van zijn werk.

Beroerte

Veldhoen kreeg begin deze eeuw een beroerte waardoor hij de controle over zijn rechterhand verloor. In het revalidatiecentrum begon hij daarom met zijn ongeoefende linkerhand te tekenen. De aandrang om te werken was gewoonweg te groot.

Arie Johannes Veldhoen, geboren op 1 november 1934 in Amsterdam, heeft acht kinderen uit drie huwelijken. Sinds 1997 was hij samen met voormalig minister Hedy d’Ancona.

Film by the Sea

Eerder dit jaar kwam Veldhoen nog in opspraak door zijn werk op een poster voor festival Film by the Sea, dat twintig jaar bestaat. De Vlissingse SGP-fractie was niet te spreken over de poster omdat het beeld kan ontstaan dat Vlissingen ‘het niet zo nauw neemt met het respect richting vrouwen’. De kunstenaar noemde de kritiek op de poster destijds ‘idioot’: ,,Als de mensen van de SGP onder de douche of in bad gaan, vinden ze zichzelf dan ook weerzinwek­kend?”

Veldhoens werk stond centraal tijdens een speciale expositie op het filmfestival. De band tussen Film by the Sea en Aat Veldhoen ging lang terug. Hij ontwierp het beeld voor de Grand Acting Award en de Life Time Achievement Award. De prijzen werden de afgelopen jaren uitgereikt aan grote namen als Milos Forman, Ettore Scola, Claudia Cardinale, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Rutger Hauer en Jonathan Demme.

Poster van Film by the Sea 2018, ontworpen door Aat Veldhoen.

Poster van Film by the Sea 2018, ontworpen door Aat Veldhoen. © Film by the Sea

https://www.ad.nl/binnenland/beeldend-kunstenaar-aat-veldhoen-84-overleden~adf04a8b/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *