30 jaar aan fotoreportages van de flamboyante kunstenaar Karel Appel

Appel, een leven in foto’s door Nico Koster.Jan Pieter Ekker 6 oktober 2021

https://www.parool.nl/ps/30-jaar-aan-fotoreportages-van-de-flamboyante-kunstenaar-karel-appel~bcaeb2da/

null Beeld Nico Koster
BEELD NICO KOSTER

Karel Appel

Zilveren Camera-winnaar Nico Koster (Amsterdam, 1940) fotografeerde de flamboyante kunstenaar Karel Appel dertig jaar, in Amsterdam, Tokio en New York. En in Parijs, zoals op bovenstaande foto uit 1976, waarop Appel en zijn vriendin Henny Sutopo met Johan en Danny Cruijff een vorkje prikken in restaurant Tour d’Argent.

Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van de Cobra-schilder zijn Kosters fotoreportages op initiatief van Jaski Gallery gebundeld in Appel, een leven in foto’s door Nico Koster. Het boek wordt zaterdag gepresenteerd in de galerie, waar gelijktijdig een expositie opent. Koster – door voormalig Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes omschreven als ‘de beeldchroniqueur van een kunstenaarsgeneratie’ – was verbonden aan Jaski Gallery.

Het boek bevat naast tientallen foto’s een verhaal over het artistieke leven van Karel Appel (1921-2006) van Cobra-expert Willemijn Stokvis; het voorwoord is van Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam. Hij spreekt terecht van een ‘dynamisch tijdsdocument en een feest om te bekijken’.

Appel, een leven in foto’s door Nico Koster, Waanders uitgeverij, €29,95. De opening van de tentoonstelling is zaterdag van 16.00 tot 19.00 uur in Jaski Gallery, Nieuwe Spiegelstraat 29; de tentoonstelling loopt tot 24 oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *