3 exposities over het prachtige werk van 3 powervrouwen

https://www.nouveau.nl/lifestyle/cultuur/3-exposities-over-het-prachtige-werk-van-3-powervrouwen

Door Ella Vermeulen

Anna Boch
© Anna Boch

Er komt steeds meer oog voor kunst die door vrouwen is gemaakt. We tippen het werk van twee geëmancipeerde dames avant la lettre en eentje van een provocerende kunstenares van nu.

Anna Boch

Mu.ZEE in Oostende brengt een eerbetoon aan Anna Boch (1848-1936), kunstschilderes en mecenas. Dit 175 jaar na haar geboorte. De tentoonstelling richt zich op Anna Boch als kunstenares en als vrouw aan het einde van de 19e eeuw in België.

Anna Boch
© Anna Boch

Ze stond bekend als zeer vooruitstrevend: ze bezat een auto, reisde veel en vaak alleen – niet evident als vrouw in die tijd. Boch genoot internationale waardering. Ze was een groot muziekliefhebber en kunstverzamelaar: ze verzamelde werk van Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Paul Signac – en had een neus voor jong talent. Net zoals bij haar Franse collega-kunstenaars nemen zeelandschappen, de natuur en reizen een belangrijke plaats in haar oeuvre in.

Jacoba van Heemskerck

In Domburg vind je het Marie Tak van Poortvliet Museum, genoemd naar de oprichtster. Marie (1871-1936) was een kunstverzamelaarster, antroposofe en landbouwpionierster die in het begin van de twintigste eeuw een villa in Domburg liet bouwen en daar, in gezelschap van de schilderes Jacoba van Heemskerck (1876-1923), tevens haar levensgezellin, vele zomers doorbracht.

Jacoba van Heemskerck
© Jacoba van Heemskerck

Tot en met 24 september 2023 is er een eerbetoon aan het werk van Jacoba van Heemskerck (1876-1923) te zien. De omgeving van het stadje met de Manteling-bossen, het grillige duingebied en de altijd weer anders lijkende zee was een grote inspiratiebron voor haar.

Charlotte Schleiffert

Nog te zien tot en met 6 augustus 2023 in het Singer Laren: Tolerance Test. Hierin zijn de grillige en flamboyante fantasiewezens van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert in een kring bijeengekomen. Dat belooft wat. Gaat het om een rituele opvoering, een verbroederende samenkomst of draait het uit op een moordlustige knokpartij?

Charlotte Schleiffert
© Charlotte Schleiffert

Tolerance Test is een bijzondere installatie die de zogenaamde large drawings van Charlotte Schleiffert indringend en hyperactueel voor het voetlicht brengt. Deze meer dan levensgrote large drawings worden bevolkt door hybride wezens: mensen die Schleiffert tegenkomt op straat, virtuoos gekruist met beroemheden van film of televisie of van foto’s in kranten en tijdschriften. Het zijn groteske types, die worden geboren uit collages van tijden, stijlen, culturen en geslachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *