‘De kroketten in dit restaurant zijn aan de kleine kant’ dichtte de Rotterdamse dichter Cor Vaandrager. Zijn woorden sieren nu een muur in hotel New York in Rotterdam, naast een prominent aanwezige koffiepot van de Arnhemse schilder Klaas Gubbels. Ook al zo’n kunstenaar in klare taal.

Gubbels’ stillevens worden al jaren gedomineerd door de koffiepot. In verschillende gedaantes weliswaar – met twee oren, gedeukt, in heldere lijnen of in vage kleuren – maar altijd weer die koffiepot. Niet zo heel vreemd gedacht dus van koffiebranderij Peeze uit Arnhem om een kunstwerk van Gubbels op de nieuwe verpakking af te drukken. Volgens de koffiebrander leende de kunstenaar zijn werk graag voor het nieuwe ontwerp. Niet alleen omdat ze elkaar nogal eens tegenkomen in Arnhem, maar ook omdat Gubbels zich wel gevleid voelde. En Peeze? Waarom koos Peeze voor Gubbels? “Omdat goede koffieproduceren ook een kunst is.”

De pot van Klaas Gubbels op de verpakking van espresso- en filterkoffie kan niet bedoeld zijn om de consument te verleiden, want Peeze levert alleen aan grootverbruikers van koffie.

https://www.trouw.nl/nieuws/kunst-op-een-koffiepak~ba426b6c/

Karin van Munster 13 januari 1996