Expositie Klaas Gubbels in Museum Joure

Het beeld heeft na een inzamelingsactie van stichting Jouster Koffiepot en een bijdrage van het bedrijf Jacobs Douwe Egberts een permanente plek gevonden bij het museum.

Dit idee kwam van wijlen Thom Mercuur, de oud-directeur van museum Belvedère in Heerenveen en organisator van de tentoonstelling Koffiepot in Museum Joure in 1992. Hij zag het beeld op ARTZUID 2015 en wist direct dat het bij Joure paste. Vooral omdat het koffiemerk Douwe Egberts in Joure zijn oorsprong heeft. Thom was een fan van het werk van Gubbels. Zijn werk staat ‘symbool voor het thuisgevoel’, aldus Mercuur in de catalogus ‘Klaas Gubbels, De Voortgang’ (p.5 Livingstone Gallery, Den Haag, 2008).

Het initiatief om juist dit beeld voor Art Zuid te ontwikkelen kwam van Rudi Fuchs. In een gesprek op het atelier van Klaas Gubbels met Rudi Fuchs en Jeroen Dijkstra van Livingstone Gallery, die verantwoordelijk is voor de uitgave van bijna alle grote beelden in corten-staal sinds 2001, liet Klaas een klein schetsje zien voor het beeld. “Maar dan wel groot” zei Rudi Fuchs direct, “minstens 5-6 meter”. Ter plekke werd gebeld met de vaste constructiebegeleider en beeldend kunstenaar Christian Hack in Frankfurt; “Zes meter, dat kan”. Meteen werd een model gemaakt in hout met een schaal van 1 op 10. Van deze 60 cm versie in hout, met de hand beschilderd door Klaas, zou die zomer het eerste exemplaar (uit zes) worden aangeboden aan Prinses Beatrix op de KunstRAI 2015 in Amsterdam.

De zes meter corten-stalen versie die nu in Joure staat werd in Tjechië gemaakt en beschilderd met twee lagen in verschillende tinten rood om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke door Klaas beschilderde model te blijven.

Toen Museum Joure Klaas Gubbels uitnodigde om een tentoonstelling te maken, was zijn eerste reactie: ‘Weet je wel dat dit de derde keer is dat ik in Joure exposeer?’ In de expositie is het tot stand komen van het beeld ‘Kaskade’ te zien. Van ontwerp tot reactie. De stapeling van koffiekannen was voor Gubbels een uitnodiging tot verder ontdekken en onderzoeken van deze werkwijze. De sfeer van het atelier, kunstwerken met veelvoudige materialen en technieken en nieuw werk is te proeven en te zien. Ze nodigen uit om daarna anders te kijken naar de vele koffiekannen, meubels en dagelijkse voorwerpen die het museum rijk is.