Klaas Gubbels (1934) is zonder enige twijfel één van de belangrijkste levende Nederlandse beeldend kunstenaars.De door hem geschapen beelden zijn reeds generaties lang voor velen iconen geworden: serieuze, maar lichtvoetige voorstellingen die hoewel herkenbaar, steeds de randen van het realisme aftasten. Met een bewonderenswaardige standvastigheid heeft Gubbels sinds de jaren vijftig een indrukwekkend oeuvre opgebouwd waarin koffiekannen, tafels, flessen, schaakborden en een enkele maal een vrouwenfiguur of stoel figureren.

Juist in deze tijd waarin velen – waaronder ook kunstenaars – zich nogal eens laten leiden door de waan van de dag is de artistieke houding van Gubbels een verademing: in de rust van zijn atelier in Arnhem, gaat hij stelselmatig door met zijn zoektocht naar nieuwe uitingen binnen zijn persoonlijke thematiek.

Bron: Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA)

In opdracht van de gemeente Nijmegen realiseerde Klaas Gubbels in 1991 een kunstwerk tegen een blinde gevel aan de Doddendaal / Kroonstraat in Nijmegen. Het ging om een rode koffiepot op een witte gevel, gecombineerd met een citaat van K. Schippers:

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.

In 2006 verdween het kunstwerk omdat er op de Kroonstraat een nieuw pand tegen deze gevel gebouwd werd.

Na een intensieve speurtocht langs mogelijke opties is ook na overleg met Klaas Gubbels een bijzondere en mooie plek voor dit nieuwe kunstwerk gevonden. Het gaat om de hoge wand op de Arsenaalplaats, uitlopend op de Koningstraat.

Klaas Gubbels heeft na intensieve bestudering als het ware een nieuwe visie en een nieuw kunstwerk bedacht en ontworpen voor deze nieuwe plek. Waar voorheen de pot op de (gladde) gevel geschilderd werd, is nu de koffiepot uit een lasergesneden staalplaat vervaardigd, en met afstandhouders tegen de muur geplaatst.