Periode
1990-1999
Techniek
Monoprint op doek
Handgesigneerd
Totale afmetingen
23×28×4,5 cm

Scarface, The movie

Een Cubaanse gangster werkt zichzelf met veel geweld op tot drugsbaron in Miami. Hij verliest zichzelf aan verslaving, obsessie en brutaliteit, met vreselijke gevolgen. Hoofdrollen: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer

Peter Donkersloot was na zijn opleiding, als freelance illustrator verbonden aan uitgeverijen en reclamebureaus. In zijn vrije tijd schilderde hij en combineerde hij dat met zijn werk. Maar eind 1987 ontdekte hij dat werk en ambitie niet langer samengingen en dwong zichzelf om een keuze te maken. Ondanks dat hij al op jonge leeftijd als topillustrator functioneerde, trok hij de conclusie en gaf zijn redelijk zekere positie op voor een onzeker bestaan als beeldend kunstenaar. Hij schildert volgens een oude zogenaamde ‘laag over laag’ traditie. Deze transparante lagen geven een diepte-effect en er ontstaan warme kleuren die je niet kant en klaar uit een tube kunt krijgen. ‘Oude meesters’ werkten op eenzelfde manier, maar moesten vaak weken wachten voordat ze over een laag heen konden verven, aangezien hun vaak zelfgemaakte verf op oliebasis, weken nodig had om te drogen.

Veel hedendaagse schilders werken met de moderne snel drogende acrylverf op waterbasis om hetzelfde effect te bereiken. Donkersloot maakt veel gebruik van mono- en paint-prints, beide worden op canvas geproduceerd. De monoprint is het beste te beschrijven als een combinatie van een schilderij en een zeefdruk. Na het schilderen van een achtergrond kiest Donkersloot een portret of afbeelding en bedrukt hiermee gedeeltelijk zijn geschilderde achtergrond. De paintprint komt het dichtst bij het originele schilderij, maar in dit geval is de afbeelding digitaal gemanipuleerd. Het is mogelijk om met de kleur, contrast en maat te spelen.