https://www.pauljansenkunstenaar.nl/

Over Paul Jansen

Kunstschilder Paul Jansen (1960) begon zijn artistieke carriere als fotograaf, en een zekere invloed van de fotografie is vandaag de dag nog terug te zien in zijn schilderijen. Vooral de eigenzinnige composities en het extreme kaderen die de koeienportretten van Jansen karakteriseren zijn hiervan een goed voorbeeld.

De koe is reeds vele jaren het belangrijkste thema in het werk van Paul Jansen. De kunstenaar is vooral gefascineerd door de wonderlijke en soms absurde vormen van dit dier.

In tegenstelling tot de veeschilders van vorige eeuwen, waarbij het vee als onderdeel c.q. verfraaiing van het landschap fungeerde, plaatst Jansen de koe zo ver op de voorgrond dat er meestal geen plaats meer is voor het landschap.

Sommige koeienportretten doen haast abstract aan door de kleur en vlakheid die Jansen aan de restvormen geeft. De kop van de koe wordt dan ook zo in het vlak geplaatst dat deze restvorm zo interessant mogelijk wordt. De koeien zijn zo tastbaar geschilderd dat de kop van de koe soms letterlijk en figuurlijk uit het kader van de lijst steekt.

Hij schildert de koe als individu met een eigen ziel en een eigen persoonlijkheid.