Kunstenaar: Geordanis Aguilera Horta

Titel: Abstract café interieur

Afmetingen: 28 x 38 cm

Locatie: Boschdijk

Geordanis Aguilera Horta werd geboren in Havana, Cuba, op 26 augustus 1981.

Al op jonge leeftijd besloot hij een professioneel schilder te worden.

Hij zocht contact met gerenommeerde Cubaanse kunstenaars om zo het vak te leren. Door Cuba’s economische problemen was het moeilijk om aan materialen te komen. Horta ontwikkelde zijn eigen materialen en experimenteerde met allerlei producten die hij kon krijgen, zoals aarde, zand, vinyl en andere dingen die als verf te gebruiken waren. Toen Cuba hem niet meer de mogelijkheden bood die hij nodig had voor zijn ontwikkeling, besloot Horta zijn kansen te zoeken in het buitenland

In 2000 kwam hij aan in Holland, waar hij op onderzoek ging naar alle vormen van kunst die in Cuba niet voorhanden waren. Ondanks alle noviteiten bleef hij trouw aan de schilderskunst en begon met het bestuderen van de Hollandse meesters.

De penseelstreken van van Gogh, de expressie van Rembrandt en het kleurgebruik van de Kooning maakte grote indruk en hij begon met enorme energie aan zijn eigen experimenten. Zijn werk viel op door zijn helder en gedurfd kleurgebruik en een snelle krachtige penseelvoering en al snel leverde dit hem zijn eerste expositie op.

Een jaar later won hij de eerste prijs op het schildersfestival van Noordwijk aan Zee.

De jury waaronder Hedy d’Ancona roemde zijn trefzeker penseel en de authenticiteit van zijn werk. Horta onderscheid zich echter vooral door zijn kleurgebruik. Daar waar hij verschillende stijlen en onderwerpkeuzes niet schuwt blijft hij steeds weer herkenbaar door zijn heldere en zijn vitale penseelvoering.

De natuur en Horta’s relatie tot haar is het centrale thema in zijn werk. Zowel het landschap als een abstracte vertaling hiervan kun je in zijn schilderijen terugvinden. Thema’s uit de Afro-Cubaanse religie die nauw verbonden is met de natuur komen hierin ook naar voren.