Type Werk Grafiek Handgesigneerd
Periode 1945 t/m 1999
Techniek Ets
Drager Papier
Ingelijst Ingelijst
Afmetingen 22 cm x 26 cm (h x b)
Lijst 32 cm x 38 cm (h x b)
Gesigneerd Gesigneerd

Een ets van Poppe Damave met de titel: De Maaltijd. Een kunstwerk van 26 centimeter bij 22 centimeter, die in de rechter onderhoek gesigneerd is. De afbeelding laat de schilder zien in een huiselijke setting, aan de eettafel. De kunstenaar zit rechts van het midden, naast zijn vrouw Tine Damave (meisjesnaam Tine Martin) die links van het midden zit.

Op de gedekte tafel zijn flessen, pannen en borden zichtbaar. Zowel Poppe als Tine hebben een bord voor hen en een lepel in hun hand waaruit vermoed kan worden dat er soep werd gegeten. De stijl is als eenvoudig en klassiek te typeren maar hoekiger dan de normale vloeiende lijnen die kenmerkend zijn voor Damave.

Aan de zijkant en op de voorgrond zijn de kinderen van de kunstenaar geportretteerd. Een grappig detail is dat twee kinderen de kijker recht in het gezicht aan kijken, de een olijk de ander meer vragend. De vraag is natuurlijk waar (of naar wie) de kinderen ten tijde van het vervaardigen van de ets naar hebben gekeken, aangezien de feitelijke maker naast hen aan tafel zit! Let ook op het verfijnde kinderkopje aan de rechterkant van de ets die bij een vlugge blik makkelijk over het hoofd wordt gezien.

Is ingelijst met een donkergroene passepartout.

Over de kunstenaar:

Poppe Harmanus Damave, (Groningen, 21 januari 1921 – Bonn, 18 augustus 1988), was een Nederlands kunstschilder, aquarellist, tekenaar, etser en illustrator.

Poppe Damave verhuisde in 1926 naar Haarlem. Hij studeerde vijf jaar aan de Kunstnijverheidsschool in Haarlem en was leerling van de schilders Henri Boot en A. J. Grootens. Een groot deel van zijn leven werkte Poppe in Haarlem als kunstschilder aan de Lange Herenstraat en woonde hij op het Donkere Spaarne.

Hij schilderde, tekende, aquarelleerde en etste in impressionistische stijl en wordt gerekend tot de ‘Haarlemse Vijftigers’ waar ook Anton Heyboer en Frans Verpoorten deel van uitmaakten. In 1947 exposeerde hij in het Frans Hals Museum in Haarlem met ‘Haarlem Jonge Kunst’.

Poppe Damave was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam, de Hollandse Aquarellisten Kring, De Nederlandse Kring van Tekenaars en De Groep (Haarlem) waarvan hij zestien jaar voorzitter was. Tevens was hij lid van Kunstenaarscentrum Bergen (KCB Bergen – NH)) en het Genootschap van Beeldende Kunstenaars in Haarlem ‘ Kunst zij ons Doel’.

Zijn werken bevinden zich onder meer in het Rijksprentenkabinet in Amsterdam, het Stedelijk Museum, Het Stedelijk Museum Alkmaar, het Frans Hals Museum in Haarlem, het Singer Museum in Laren, Museum van Bommel van Dam in Venlo, het Stedelijk Museum in Bristol, het Jones Hospital in Londen, het Georgia Museum of Art in Athens (Georgia – VS), de Gemeentelijke Collectie Osnabrück, de Historische Vereniging Oud in Heiloo en de Rijkscollectie.