Kunstenaar: Lucebert

Titel: De schilder aan het strand

Jaar: 1984

Techniek: ets

Oplage: 20/20

Afmetingen: Lijst: 67 x 52 cm, Ets 42 x 32 cm. Professioneel ingelijst in houten lijst achter glas in passe partout.

Prijs: 285 euro

Locatie: Boschdijk

Lucebert is het levensverhaal van een gepassioneerde dichter en beeldend kunstenaar. Het is het verhaal van het naoorlogse artistieke leven, waarin Lucebert verzet aantekent tegen autoriteiten die politiek en kunst bij het oude willen laten. Lucebert is het verhaal over de dichters en kunstenaars die hem omringden.
Deze meeslepende en onthullende biografie is ook het schokkende verhaal van een allesbepalende oorlog die daaraan voorafging. En het is het verhaal over liefde en geliefden, over avonturen in Amsterdam, Bergen, Berlijn, Frankrijk, Italië en Spanje.
Lucebert is het verhaal van een karakter. Het leven van Lucebert was complex, en dit stelde Wim Hazeu voor vraagstukken die hij als biograaf nog niet eerder had hoeven oplossen.

Lucebert

LUCEBERT

15-09-1924 (AMSTERDAM)  –  10-05-1994 (ALKMAAR)

Schilder en dichter Lucebert – pseudoniem van Lubertus J. Swaanswijk – zat een half jaar op de kunstnijverheidsschool, maar was verder autodidact. In 1948 nam hij deel aan de Experimentele Groep Holland. Aan het einde van 1948 ontstond de internationale COBRA-beweging. Ook daar was hij korte tijd bij betrokken. In Luceberts vroege beeldende werk is de invloed van Picasso (1881-1973), Paul Klee (1879-1940) en Joan Miró (1893-1983) merkbaar. Toen hij eenmaal als tekenaar en schilder naar buiten trad, was de invloed van COBRA overheersend. Zijn latere werk reflecteerde een grimmiger beeld van de mensheid.