PRIJS: 285 euro

” Koffiekan en kopje “
kleur zeefdruk, gesigneerd ro, genummerd lo nummer 122 van 200 exemplaren, gedateerd ro 72
grootte binnen passe-partout: 48 x 62 cm, grootte in lijst: 60 x 82 cm. In mat zilveren aluminium lijst achter passe-partout en glas.

JEROEN HENNEMAN

Wat doorgaans een sculptuur wordt genoemd, noemt Jeroen Henneman (Haarlem, 1942) een ‘staande tekening’. De lucht is de drager. Door zijn lijntekeningen te vertalen in staal en deze rechtop te zetten suggereert hij de illusie van ruimte. “Ik ben een lijnenman. […] Een fantastische uitvinding, de lijn.”

Naast de staande tekeningen, tekent en schildert Henneman en maakt hij grafiek. In zijn oeuvre komen veel gewone voorwerpen voor, waaronder een potlood, kopje, schaar of doos.

Behalve vrij werk, maakt Henneman ook staande tekeningen in opdracht, vaak voor de publieke ruimte. Zoals De Kus (2002) in Apeldoorn, het huwelijkscadeau van de gemeente aan Willem-Alexander en Máxima. Andere voorbeelden zijn het monument voor Theo van Gogh met de titel De Schreeuw (2006-2007) en de veertien meter hoge bureaulamp op het dak van het Stadskantoor in Zwolle.

Henneman werd opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam (1959-1961) en studeerde vervolgens aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. Tentoonstellingen van zijn werk waren te zien in onder andere Galerie de Boog (IJsselstein), Seasons Galleries (Den Haag) en Galerie Clement (Amsterdam).