BLIK OP JERUZALEM/DE HEMEL ‘LE ROYAUME DU CIEL’ (Het koninkrijk van de hemel)

Prijs: 2.250 euro

Over Yoël Benharrouche (1961), een schilder van vandaag en morgen:

Diep geestelijk, vestigt Yoël Benharrouche een oprechte band met zijn publiek. Zijn levendige palet en mystieke contemplatie verkent zowel de historische als de spirituele wereld van Israël. Hij schildert zijn wereld met een lyrische kwaliteit die hem tot een van de elite-kunstenaars van de wereld heeft gemaakt, waarbij hij de dualiteit tussen de materiële en de mystieke wereld verkent.

Benharrouche vertrekt al in 1974 op jeugdige leeftijd naar Frankrijk alwaar hij in Nice tot 1985 een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten volgt. Zijn studierichting is Joodsfundamentalistische schrijfkunst en daarnaast geeft hij tot 1992 tekenles aan veelbelovend talent.

In 1993 keert Benharrouche terug naar Israël en vestigt zich met zijn gezin aan de rand van de woestijn. Daar, in een groots en historisch kader, geeft hij zijn inspiratie de vrije loop en schildert hij een wereldbeeld, waarin het stoffelijke zich verheft tot het spirituele.

Zijn Franse jaren zijn voor Benharrouche een periode van vorming en rijping, waarin hij alle facetten van de kunstgeschiedenis bestudeert en vertrouwd raakt met diverse schilderstechnieken. Eenmaal terug in Israël ontwikkelt hij zich verder tot de spirituele schilder die hij nu is. Yoël Benharrouche treedt als het ware binnen in zijn werk; hij vereenzelvigt zich met het onderwerp. “Het is onmogelijk anders te schilderen”, zegt hij. “Er zijn geen grenzen aan het doek, de horizon schuift telkens iets verder naar achteren.”

Benharrouche’s manier van kleurengebruik en vormgebruik komen op een fraaie manier tot uiting in zijn creaties. De symboliek in de schilderijen is treffend. Bijna alles verwijst naar zijn spirituele achtergrond. Veel inspiratie haalt hij uit de schoonheid van zijn geboorteland. Ook kerkelijke literatuur onderbouwt zijn kijk op mens en samenleving. Hij laat een bovennatuurlijke wereld zien los van elke logica. Het onwezenlijke wordt zichtbaar als in een droom. Visioenen worden werkelijkheid.

Wereldwijd wordt Benharrouche geroemd om zijn werk. In 2005 openden nieuwe galerieën in Frankrijk, Israël en New York waar zijn werk het hele jaar door wordt geëxposeerd. Benharrouche’s schilderijen verrijken vele privé collecties.

Van 19 april t/m 28 mei 2007 was een uitgebreide collectie van Benharrouche’s werk te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

“Artist of the Being, zijn sublieme canvasweefsels: hemel en aarde ; Geest en daad; Vrouw en man; Licht en schaduw; Onbekend en onthuld … ”

Afmetingen:

‘Omlijst’: plusminus 87 x 72 cm

Lijst werk: plusminus 46 x 38 cm

Het werk zelf: plusminus 41 x 33 cm

(de ‘omlijst’ is te verwijderen).

Boek wordt meegeleverd.

Welkom om vrijblijvend te komen kijken.

Het gaat hier om een in consignatieverkoop.